Landelijke hittegolf bijna onvermijdelijk

Hittegolf
Hittegolf

Zomer, zomer en nog eens zomer. Maar landelijk gezien hebben we nog geen hittegolf kunnen noteren. Omdat het volgende week nog heter wordt, lijkt het inmiddels onvermijdelijk dat die er uiteindelijk wel echt gaat komen. De komende dagen worden maxima verwacht tot ruim boven de 25 graden, maar volgende week wordt het pas echt heet. Op maandag wordt het plaatselijk 30 graden, vanaf dinsdag is het overal in het land tropisch warm.


Regionale hittegolf
Op regionale schaal hebben we al een hittegolf gehad in het noorden van Limburg. Tussen 27 juni en 9 juli kwam het kwik in Arcen boven de 25 graden uit en op 30 juni en 3 en 4 juli werd het meer dan 30 graden. Daarmee werd aan de definitie van hittegolf voldaan. Slechts 2 dagen kwam het kwik daarna niet meer boven de 25 graden, om vervolgens opnieuw op te lopen. Als we vanmiddag op dit KNMI-station boven de 30 graden uitkomen is een tweede regionale hittegolf voor dit deel van Nederland een feit.

Landelijke hittegolf onvermijdbaar
Voor een landelijke hittegolf moet op het meetstation in De Bilt voldaan worden aan de definitie (5 dagen op rij van meer dan 25 graden waarvan er 3 boven de 30 zijn). Dat hebben we in 2018 nog niet gepresteerd. Sterker nog, in de afgelopen periode die als warm bij de mensen in het geheugen zit, heeft De Bilt helemaal geen tropische temperatuur gemeten. Alleen in mei, op de 29ste kwam de temperatuur hier boven de 30 graden. Met de nieuwste “pluim” kunnen we niet anders dan er, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, vanuit gaan dat daar volgende week wel verandering in komt. Extreme hitte die ook nog eens lang aanhoudt wordt ons deel. De kans op temperaturen boven de 30 graden is van dinsdag tot en met zaterdag meer dan 70%. Daarmee mogen we ook wel stellen dat een officieel landelijke hittegolf onvermijdelijk wordt. Die zal dan starten op 15 juli, de dag dat het kwik in De Bilt de serie met 25+ startte, tot en met ….. minimaal einde pluim.

bron: weerplaza.nl / ad.nl